Resepi saya, seperti juga saya - mudah dan senang. Saya tidak suka resepi yang susah dan rumit untuk dibuat. Maklumlah, sebagai fulltime homemaker - banyak benda yang perlu saya urus - nak masak, kemas rumah, sapu rumah, mop lantai, cuci toilet,
Hari ni saya buat Creme Caramel dan Cucur Udang untuk berbuka. Juga masak Mee Goreng, buat Sambal Udang dan Daging Goreng Merah ala Siam.
++++++
Creme Caramel
Bahan :
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat manis
1 tin air
6 biji telur
2 sudu besar gula (adunan puding)
4 sudu besar gula (gula hangus)
2 sudu besar tepung custard
Cara :
1. Panaskan kukusan. Air mesti mencukupi untuk mengukus 1 jam.
2. Masukkan gula pasir (4 sudu) kedalam loyang puding.(boleh gula tin kek) Letak atas api kecil dan biarkan gula cair. Kacau sedikit hingga bewarna sedikit coklat. Walaupun namanya gula hangus, tolong jangan hanguskan gula itu. Nanti pahit. Tutup api dan biarkan gula beku.
3. Dalam mangkuk adunan, pecahkan semua telur dan masukkan 2 sudu gula. Kacau dengan garfu. Jangan sampai berbuih, cukup sekadar bergaul rata dengan gula.
4. Masukkan susu pekat dan kacau lagi.
5. Masukkan pula susu cair.
6. Tepung custard dilarutkan kedalam 1 tin air.
7. Masukkan kedalam adunan susu dan telur tadi. Kacau rata.
8. Masukkan ke dalam loyang dan kukus.
9. Puding akan masak dalam jangka waktu 1 jam. Biarkan api sederhana besar.
10. Dah masak, sejukkan dulu, simpan dalam fridge barulah dihidang.
11. Guna kreativiti anda untuk menghias.
+++++++
Cucur Udang
Bahan :
Tepung Gandum
Udang kecil
Susu pekat manis + air sejuk
Taugeh
Daun kunyit, hiris halus
1 sudu kecil cili blend
1/4 sudu kecil kunyit serbuk
Minyak untuk mengoreng
Cara :
1. Campurkan susu dan air dan cili blend, serbuk kunyit dan daun kunyit. Masukkan udang.
2. Masuk tepung, adun rata.
3. Masukkan taugeh. Dan gaul rata.
3. Simpan sekurang-kurangnya 1 jam, sehingga tepung naik. (Jangan letak bahan penaik, biarkan tepung kembang sendiri)
4. Panaskan minyak dan goreng.
5. Hidangkan dengan sos cili (lihat resepi nasi ayam utk sos cili saya)
No comments:
Post a Comment