Wednesday, August 10, 2005
Kek Pisang
Ahad lepas, hancurkan pisang untuk buat jemput-jemput (cekodok). Tengok dalam tin tepung, tepung habis. Alahai ! Yang ada self-raising flour. Maka, saya pun godek jerlah dan buat cake pisang :)
Bahan :
1 gelas pisang yang telah dihancurkan (gunalah pisang apapun. saya guna pisang emas)
2 gelas tepung naik sendiri (MFM ke, apa brand pun boleh)
3/4 gelas gula castor
1 buku butter
1 sudu kecil rata halus
5 biji telur besar
sedikit badam atau apa-apa nuts pun boleh jika suka.
1 sudu kecil esen pisang (kalau ada, kalau tak letak esen pun tak pe)
Tin kek yang telah dilapisi aluminium foil dan dilenser dengan margarin
Cara :
1. Pukul butter dan gula hingga putih
2. Masukkan telur ( one at a time)
3. Bila dah kembang, masukkan pisang dan tepung, sedikit demi sedikit hingga habis. (Jangan pukul lama, cukup sekadar rata)
4. Masukkan nuts dan esen. Pukul sebentar.
5. Masukkan adunan dalam tin kek
6. Bakar selama 45 minit hingga 1 jam dalam oven yang panasnya 180 darjah.
Untuk resepi Mat Salleh punya klik sini
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment