Friday, September 05, 2008

Kek Masam Manis (Haw Par Flakes)

Bahan-Bahan:
9 biji telur (asingkan)
300 gm gula halus
250 gm mentega
¾ tin susu pekat
1 camca teh esen vanila
280 gm biskut marie atau serbuk roti, dikisar halus
1 camca teh serbuk penaik
Sedikit pewarna hijau
Kepingan asam manis(haw par flakes) secukupnya

Cara:
Pukul putih telur hingga putih. Masukkan gula. Masukkan kuning telur dan putar sebati. Ketepikan.

Di dalam bekas lain kacau mentega bersama susu pekat hingga rata dengan menggunakan sudip kayu. Masukkan esen vanila dan bancuhan mentega ke dalam adunan telur. Putar rata.

Kemudian masukkan serbuk roti/biskut ke dalam adunan telur. Putar sebati. Bahagi adunan kepada dua bahagian. Satu bahagian warnakan hijau dan satu lagi biarkan warna biasa.

Lapiskan bahagian warna hijau di dalam tin pembakar. Bakar hingga masak. Apabila lapisan kek masak, tekan supaya rata. Susun kepingan asam manis pada permukaan kek. Kemudian ratakan bahagian berwarna biasa. Bakar hingga masak. Ulangi hingga habis adunan.

No comments: