Bahan
1 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (anggaran 600 gm)
1/2 biji nenas
5 biji kaacang bendi
Minyak untuk menumis
2 cawan air asam jawa. (Campurkan asam sebesar bola pingpong dgn 2 cawan air)
sedikit garam
sedikit gula
(A)
1/2 cawan cili kering yang telah diblend
5 biji bawang merah
3 biji bawang putih
sedikit halia, sedikit kunyit hidup
1/2 sudu teh lada hitam
1/2 sudu teh jintan manis
Cara :
1. Siang, potong ikan kepada 2-3 bahagian. Bersihkan.
2. Potong nenas dan bersihkan kacang bendi.
3. Blend bahan A
4. Panaskan minyak. Tumis bahan A sampai naik minyak. Masukkan ikan. Kecikkan api dan biar sekejap. Masukkan air asam jawa.
5. Biar hingga mendidih lalu masukkan nenas dan kacang bendi
6. Masukkan garam dan gula. Rasa dan adjust rasa.
7. Siap untuk dihidangkan.
Thursday, September 02, 2004
Ikan Bawal Masak Tumis Asam Melaka
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment