Saturday, June 21, 2008

Tart Nenas Minyak Sapi

Bahan-bahan untuk Inti
2 biji nenas
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
Sedikit pewarna kuning.
Tart Nenas Minyak Sapi
Pastri
2 cawan mentega
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu makan gula
2 biji kuning telur
Sedikit pewarna kuning telur
600 gm tepung gandum (mengikut kelembutan)

Cara
Inti
1. Nenas diparut dan ditos selama 1 jam
2. Setelah ditos, masak di dalam periuk dengan api sederhana.
3. Dikacau sekali sekala hingga kering. (lebih kurang 1/2 jam)

Pastri.
1. Kacau mentega, minyak sapi, gula, kuning telur, pewarna kuning hingga kembang (lbh. kurang 5 minit)
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh selama 10-20 minit.
4. Tekan adunan di dalam acuan semperit sepanjang lebih kurang 3 inci dan aturkan intinya ditepi dan gulung.
5. Bakar di dalam oven dengan kepanasan 180F selama lebih kurang 15-20 minit.

No comments: