Tuesday, June 17, 2008

Biskut Ovaltine

Biskut Ovaltine

125g butter (kalau boleh ambil jenama Buttercup)
1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung ubi
1 cawan tepung jagung
1 cawan serbuk ovaltine
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan susu pekat manis

Cara :

Semua jenis tepung disatukan bersama dengan serbuk ovaltine dan gula kastor. Gaul sehingga sebati. Masukkan butter dan pastikan adunan anda menjadi seperti serbuk roti.. masukkan susu sedikit demi sedikit sehinggalah adunan tadi boleh dijadikan doh, pastikan adunan tidak terlampau lembut ataupun keras.

Terap di atas dulang pembakar dan bakarlah dalam oven dengan suhu 180 darjah dan selama lebih kurang 12 minit.

++++++++++

Biskut Fancy Ice cream

Bahan-bahannya
130gm mentega
60gm gula aising
160gm tepung gandum
20gm tepung jagung
20gm tepung kentang
10 gm tepung kastad
1/4 sudu teh serbuk penaik
20gm serbuk badam

Topping
coklat, yang telah dicarikan dengan sedikit minyak
butiran permata, sebagai hiasan

Cara-caranya
Pukul mentega dan gula sehingga kembang. Kemudian campurkan tepung-tepung yang telah diayak bersama dengna serbuk penaik dan juga serbuk badam. Gaul rata sehingga menjadi doh.

Canai doh dan kemudian gelek dengan penggelek gerigi dan teram dengan acuan ais krim. Atur diatas loyang pembakar. Sapukan telur diatas biskut dan bakar pada suhu 180 darjah C sehingga ia masak.

Setelah itu celup hujung biskut dengan coklat dan tabur manik berwarna diatas coklat tersebut.

Nota :

taken from internet.

No comments: