Sunday, October 24, 2004

London Almond Cookies



Bahan:

250 gm mentega
130 gm gula icing
450 gm cookie flour atau tepung hongkong
2 kuning telur
1 sudu kecil esen vanilla
badam (toasted whole almonds)
badam (toasted nibbed almonds)
cooking chocolate (putih dan biasa)
paper cups

Cara:
1. Pukul mentega dengan gula icing hingga kembang dan ringan
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul sebentar
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Ambil sedikit tepung dan masukkan badam didalamnya. Buat bujur-bujur. Habiskan dan bakar dengan api 180C selama 15 minit.
5. Sejukkan dan bahagi kepada 2 bahagian. (Resepi ini menghasilkan lebih kurang 110 cookies)
6. Cairkan chocolate biasa dalam double boiler. Kalau tak de, panaskan air dalam fryingpan dan letak periuk bertangkai atasnya. Bila chocolate telah cair sempurna, celupkan cookies yang telah sejuk, masukkan dalam paper cup dan hiaskan dengan nibbed almond. Buat hingga habis separuh cookies. Ulangi proses yang sama dengan white chocolate, tp letak thousand-thousand (chocolate rice yg kaler-kaler tu)