Wednesday, October 05, 2005

Ayam Gerang Asam (Khas Utk Fakiha)

1 ekor ayam, pootng 12 dan bersihkan
1/2 cawan cili kering yg telah diblend
2 sudu kerisek (kelapa goreng yg ditumbuk sehingga berminyak
3 helai daun limau purut
2 batang serai, diketuk
2 cawan air asam jawa
Minyah untuk menumis
sedikit garam, sedikit gula

Blend :
8 biji bawang merah
5 biji bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
sedikit halia
sedikit kunyit hidup

Cara Memasak :
1. Panaskan minyak.
2. Masukkan serai dan kacau sebentar
3. Masukkan bahan yang diblend. Kacau hingga wangi
4. Masukkan cili blend dan kacau lagi hingga naik minyak
5. Masukkan pula ayam dan kacau
6. Dah bergaul rempah dengan ayam, masukkan pula air asam jawa.
7. Biarkan hingga ayam masak, lepas tu masukkan garam, gula, daun limau purut dan kerisek.
8. Biarkan sekejap dan tutup api.

** Ayam boleh digantikan dengan daging. Daun limau purut boleh digantikan dengan daun kesum. Selamat Mencuba !!


Ni resepi Melaka. Negeri lain tak de rasanya masakan begini. Kalau tak silap, saya masak resepi ni 2 minggu lepas. Fakiha suka sangat dan mintak resepi. Ni ha, untuk ko !