Wednesday, July 06, 2005

Pizza Senang

Petang semalam, we made pizza for dinner. Here's the recipe :) We = me and kids. Hubby tak akan masuk dapur untuk masak. Pantang dia bab masak-memasak nih.

Bahan:
2 pcs pizza base (beli yg frozen, malas nak menguli)
1 botol kecil Leggo's Tomato Puree
1/2 pkt cheese (shredded cheese, lupa nama but sold in a green plastic packet)
3 pcs dada ayam, potong kecil-kecil
1/2 pkt chicken sausages
1/2 cup nenas masak (cut to small cubes)
1/2 capsicum merah
1/2 capsicum hijau
1 biji bawang besar (yg warna putih), potong-potong
1 biji bawang besar (yg warna putih), hiris
sedikit oregano
sedikit basil
garam secukup rasa
olive oil utk menumis (minyak biasa pun boleh)

Cara:
1. Panaskan sedikit olive oil. Masukkan bawang besar. Kacau sebentar dan masukkan ayam. Masak hingga ayam empuk. Masukkan chicken sausage dan goreng hingga masak. Masukkan garam dan rasa. Tutup api.
2. Sapukan tomato puree atas pizza base. Sapu rata ye. Sapuan yang tebal.
3. Taburkan cheese. Taburkan oregano dan basil
4. Letakkan ayam dan sausage yang dah masak tu.
5. Tabur lagi cheese.
6. Taburkan nenas, capsicum dan bawang.
7. Tabur lagi cheese, oregano dan basil
8. Bakar dalam oven selama lebih kurang 7 minit.
9. Selamat mencuba.

Anda boleh letak toppings sesuka hati. Tiada undang-undang pizza. Tiada pizza police yang akan tangkap jika salah buat pizza ye ! Pizza recipes here and here

Di rumah saya, saya cuma masakkan ayam dan sausage tu sahaja, yang lain dibuat oleh anak teruna saya, Ridzwan (16) dan Hafidz (14). Nadzrin (9) dan Syahirah (6) pun tolong juga.

Babah, makan sahaja. Dan komen.

5 comments:

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Multi trip traveler insurance

Siti Nurasyikin said...

bagusla blog ni kak,mcm2 resepi,bkan saye je,mlah suami saye pon ikt tgk resepi akak.cayalah!

Anonymous said...

akak...letak la gmbr skali...nk tngok..

Anonymous said...

akak...letak la gmbr skali...nk tngok..

Anonymous said...

akak...letak la gmbr skali...nk tngok..