Tuesday, July 05, 2005

Ayam Goreng Berempah dan Sambal Belacan

2 ekor ayam (potong 8)
6 biji bawang putih
6 biji bawang merah
2 sudu teh garam halus
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili (kalau tak suka pedas, takyah bubuh)
4 sudu besar tepung gandum
beberapa helai daun pandan
minyak untuk mengoreng (deep fry)

Cara:
1. Tumbuk bawang putih dan bawang merah
2. Gaulkan kedua bawang dan garam kepada ayam. Gaul rata.
3. Masukkan rempah dan serbuk cili kepada ayam. Gaul lagi.
4. Masukkan tepung dan gaul lagi.
5. Perap selama 2 jam atau lebih (simpan dalam fridge)
6. Panaskan minyak, dan masukkan daun pandan
7. Bila minyak panas, masukkan ayam dan goreng.

Sedap dimakan bersama nasi lemak !

My Special Sambal Belacan (khas untuk IwanHensem yang tolong buat hari tu )

8 biji Cili Merah ( my Mak said kalau takmo sambal belacan pedas, jumlah cili kena nombor genap)
1 ketul Belacan bakar
1 biji tomato
1 bawang besar, hiris kasar-kasar
1 bawang putih
4 biji limau kasturi
garam dan gula sesedap rasa

Cara :
1. Tumbuk cili dan belacan
2. Masukkan bawang besar dan putih, tumbuk
3. Masukkan tomato, tumbuk lagi
4. Masukkan garam dan gula, gaul sedikit
5. Perahkan limau kasturi.

*** hari tuh, tak tumbuk, kan Iwan ? Blend sajer sebab malas ! Kami hidangkan sambal belacan dengan sayur kobis panjang masak tumis air letak soohoon dan fuchuk dan ikan goreng.

1 comment:

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! »