Sunday, October 08, 2006

Biskut Sarang Semut dan Biskut Dahlia

BISKUT SARANG SEMUT

Bahan :
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda

Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar. Masukkan esen vanila.
3. Dah rata, masukkan tepung dan gaulrata adunan.


Photobucket - Video and Image Hosting
4. Guna pemarut cheese dan parutkan adunan.



Photobucket - Video and Image Hosting
Parut hingga habis semua adunan.


Photobucket - Video and Image Hosting
Masukkan dalam paper cups yang kecil.


Photobucket - Video and Image Hosting
Taburkan chocolate rice. Hias biskut. Bakar dalam jangka masa 15-20 minit. (Biskut ni cepat masak)


Photobucket - Video and Image Hosting
Biskut Sarang Semut yang dah siap masak.


++++++++++++++++++

Ni biskut yang saya ambil dari Resepi Diana. Thanks so much, Diana !!! Ikut betul-betul resepi yang dia bagi, cuma hiasan jer saya guna ceri merah.


BISKUT DAHLIA

Bahan-bahannya :
320 gram mentega
450 gram tepung gandum, diayak
25 gram tepung custard
2 biji kuning telur
175 gram gula aising
1/3 sudu teh esen vanilla
sedikit jelly tip, dipotong dua, cuci dan toskan

Cara-caranya :
Mentega, telur, gula aising, tepung custard dan vanilla digaul rata. Masukkan tepung gandum. Uli sehingga dohnya lembut. Ambil sedikit doh, masukkan kedalam acuan bunga dahlia. Tekan sehingga terbentuk sekuntum bunga dahlia. Hias dengan jelly tip dan bakar sehingga garing.

Photobucket - Video and Image Hosting
Anak teruna saya yang tolong tekankan kuih nih.


Photobucket - Video and Image Hosting
Anak dara saya hiaskan dengan ceri merah.


Photobucket - Video and Image Hosting
Biskut Dahlia, dah masak. Calculator tu untuk tukarkan oz ker gram. Bukan untuk resepi ni, tapi resepi Biskut Cornflakes dan Choc Chips.


5 comments:

[[ShaRk-KiNaH]] said...

Thanks kak for the recipe..
Hehehe..
Best ni..
Bole tnjk my mum tat i can do sarang semut!! weee~~

RAIFANA said...

tiru k...hehe

nrsyhdksnn said...

sarang semut tu bakar suhu berapa?

Fadzillah Naim said...

berapa suhu nak bakar biskut sarang semut tu??

Anonymous said...

thanks 4 the recipes...mcm snng jew tp enthlh jd ke x ni...he3