Bahan :
350 gm tepung gandum + 100 gm tepung jagung
1 buku mentega (250 gm)
100 gm gula castor
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanilla
chocolate rice utk tabur
sedikit hiasan - manik atau apa-apa sesukahati anda
Cara :
1. Ayak kedua jenis tepung.
1. Dalam mangkuk adunan, pukul mentega dan gula hingga kembang.
2. Masukkan kuning telur dan pukul sebentar. Masukkan esen vanila.
3. Dah rata, masukkan tepung dan gaulrata adunan.
4. Guna pemarut cheese dan parutkan adunan.
Parut hingga habis semua adunan.
Masukkan dalam paper cups yang kecil.
Taburkan chocolate rice. Hias biskut. Bakar dalam jangka masa 15-20 minit. (Biskut ni cepat masak)
Biskut Sarang Semut yang dah siap masak.
++++++++++++++++++
Ni biskut yang saya ambil dari Resepi Diana. Thanks so much, Diana !!! Ikut betul-betul resepi yang dia bagi, cuma hiasan jer saya guna ceri merah.
BISKUT DAHLIA
Bahan-bahannya :
320 gram mentega
450 gram tepung gandum, diayak
25 gram tepung custard
2 biji kuning telur
175 gram gula aising
1/3 sudu teh esen vanilla
sedikit jelly tip, dipotong dua, cuci dan toskan
Cara-caranya :
Mentega, telur, gula aising, tepung custard dan vanilla digaul rata. Masukkan tepung gandum. Uli sehingga dohnya lembut. Ambil sedikit doh, masukkan kedalam acuan bunga dahlia. Tekan sehingga terbentuk sekuntum bunga dahlia. Hias dengan jelly tip dan bakar sehingga garing.
5 comments:
Thanks kak for the recipe..
Hehehe..
Best ni..
Bole tnjk my mum tat i can do sarang semut!! weee~~
tiru k...hehe
sarang semut tu bakar suhu berapa?
berapa suhu nak bakar biskut sarang semut tu??
thanks 4 the recipes...mcm snng jew tp enthlh jd ke x ni...he3
Post a Comment