Untuk base
250gm butter
25 g susu powder
65 gm gula kastor
250 gm tepung gandum/rose flour/tepung biskut
65 gm tepung jagung
50 gm koko
Untuk topping
2 cwn c/flakes
500 gm white chocolate
50 gm almond nibs
50 gm golden raisins/blackcurrants/kismis
Cooking chocolate untuk drizzle
Cara Membuatnya
1. Pukul butter dan gula sehingga sebati, masukkan segala jenis bahan kering tadi dan gaul hingga sebati dan dibulat-bulatkan dan ditekan dalam papercup. Bakar.
2. Untuk topping, cairkan white chocolate (buat sikit2) dgn menggunakan kaedah double boiler.
3. Sesudah cair masukkan cornflakes, almond nibs, dan golden raisins tadi.
4. Gaulkan hingga coklat tadi betul-betul menyalut semua bahan tadi. Pastikan jgn terlalu banyak cornflakes nanti tidak melekat.
5. Biskut yang dah sejuk tadi disusun dalam talam dan masukkan topping ke atas biskut tu.
6. Kemudian cairkan cooking cokelat dan masukkan dalam piping bag dan pipe secara drizzle ke atas topping tadi.
7. Biarkan topping nya kering dan simpan.
No comments:
Post a Comment