Thursday, September 28, 2006

Kuih Tepung Pelita Versi Mudah

Bahan-bahannya :

1. Kita siapkan adunan-adunan tepungnya dahulu.

Untuk Lapisan Hijau :
1 cawan tepung beras
1 cawan gula pasir (boleh kurangkan, kalau tak suka manis)
5 cawan air
5 helai daun pandan, diblend dengan sedikit air, perahkan, tapis dan ambil airnya sahaja.
secubit kapur
Cara: Campurkan semua bahan di atas dan kacau rata. Biarkan dahulu.

Photobucket - Video and Image Hosting

Untuk Lapisan Putih :
4 cawan santan (dari sebiji kelapa)
6 sudu besar tepung beras
sedikit garam
Cara : Campurkan semua bahan dan gaul rata. Garam tu, biar terasa sikit, baru kick lemak santan.

Photobucket - Video and Image Hosting

Lapisan Air Gula :
(Tak nak letak pun tak apa. Nanti kuih manis sangat. Tidak elok untuk kesihatan anda. Tapi kalau letak, sedap lebih lah kuih nih. )
1/2 biji gula melaka
1/2 cawan air
Cara : Masak hingga pekat. Dah masak ratakan dalam loyang seperti gambar ini.

Photobucket - Video and Image Hosting

2. Masak Lapisan Hijau. Kacau tanpa henti atas api hingga masak, berkilat-berkilat macam gambar bawah ini.

Photobucket - Video and Image Hosting

Dah masak, ratakan dalam loyang si atas gula Melaka tadi.

Photobucket - Video and Image Hosting

3. Masak pula Lapisan Putih. Kacau tanpa henti hingga masak.

Photobucket - Video and Image Hosting

Ratakan atas Lapisan Hijau.

Photobucket - Video and Image Hosting

Ni dia dah sejuk dan sudah siap untuk dimakan. Tak boleh potong yer, Puan-Puan. Kena cedok-cedok sebab terlalu lembut. Tepung Pelita ni sebenarnya caranya ialah diletakkan dalam bekas-bekas daun pandan/daun pisang yang comel-comel itu. Disebabkan saya fail bab membuat bekas itu, maka inilah versi saya yang mudah dan senang.

15 comments:

mira said...

salam kak g. mira baru jumpa sini. menariknya! kalau boleh, kak g sediakan resipi dengan gambarnya sekali ya? mira betul2 berminat nak belajar. nak cuba. semua!!! ^^

p/s: link my recipes kat atas tu lum berfungsi ya?

Kem Lambaian Danau said...

salam ramadhan mira :)

tengah mengodek template lagilah mira ..

haah, cadangnya nak buat camtulah - siap dengan gambar cara nak masak.

mira trylah wat kuih nih, senang sangat :)

Kem Lambaian Danau said...

akak lupa lak mira.

semua resepi ni, my own resepi atau pun yg dah pernah akak masak sendiri.

all tested :)

kak g

mira said...

orait!!! cayalah kak g! ^^ nak dapat tunjuk ajar terus. bila eh? :p

Anonymous said...

saya pn sgt tertarik ngan cara blajar camni yg siap ade gmba lg..=)truskan ye mama g..

Yatte Omar said...

I memang tengah mencari-cari resepi mudah macam ni. InsyAllah... bolehlah I cuba Sabtu nanti.

Yatte Omar said...

Sukatan cawan tu.. agak2nya cawan macam dalam gambar ke?

Anonymous said...

Salam

Nmpk sedap semua resepi kt sini... cara watnye pun dtunjukkn..... tq.... tk kedekut ilmu.... moga Allah memberi gnjarn pahala brlipt kli gnda....

Anonymous said...

salam...resipi mudah yg menarik.tp ni bukan tepung pelita. tepung pelita a.k.a. kuih sampan, guna tepung gandum. yg ni kuih sum sum manis. kat kelantan pggil lompat tikam..ramai yg keliru..dlm daun pandan pulak, kuih tako..tq.|cikguert|

Anonymous said...

salam akak. kalau tak guna kapur tu boleh tak? hehe. nak cuba ni tp kat tempat saya ni tak tau nk carik kat mana kapur.

OreN LemON said...

best2 :)..ni la kuih kegemaran adik2 sa..tq

Anonymous said...

Terima kash kerana bg resepi ni.

Unknown said...

Sukaaaa! Sb at last daa jumpa resepi yang senang dan sodap! makasih...ye!

Unknown said...

Suka..da buat tp x sama...yg putih lapisan atas tu...pekat...pastu bla ltak diatas yg hijau ..dia x comelll...ada tips x nak cantikn dia...bg licin dlm pic tu. Lawa sangattt....first try...hehe...

CahayaLove said...

Tq resepi nye. Nk try wat xpenah wat sebab rasa leceh tapi resepi ni macam mudah pula. Kalau tak letak kapur makan x leh ke?