Bahan biskut:-
240 tepung gandum
100 gm gula kastor
100 gm serbuk badam
200 gm mentega
70 gm susu tepung
Hiasan diatas:-
500 gm coklat masakan
125 gm coklat putih
kertas minyak
lidi satay
acuan empat segi berserta pemotong biskut (cutter)
Sapu sedikit mentega diatas loyang pembakar bentuk empat segi tepat berukuran 30cm x 30cm . Kemudian alas dengan kertas minyak. Sapu lagi mentega diatas kertas minyak. Ketepikan.
Gaulkan kesemua bahan biskut dengan perlahan-lahan sehingga menjadi sebuku doh yang lembut. Kemudian masukkan kedalam loyang tadi.Tekan perlahan sehingga rata permukannya. Tekan alat pemotong biskut ke atasnya adunan tadi.
Bakar suhu 180 cel selama 12-15 minit.Bila masak, cabutkan alat pemotong biskut dan sejukkan biskut.
Cairkan coklat masakan dan tuang diatas permukaan biskut sehingga rata. Coklat putih yang telah dicairkan dimasukkan dalam piping beg dan lorekkan bentuk zig zag diatas permukaan coklat masakan tadi. Kemudian lorekkan dengan lidi untuk hasilkan corak celorang-celoreng.
Masukkan semula alat pemotong biskut ke dalam biskut dan dinginkan biskut dalam peti sejuk selama 10 minit . Apabila coklat telah keras, cabut alat pemotong biskut dan simpan biskut dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment