Monday, October 11, 2004

Bubur Daging

1 cawan beras wangi
7 cawan air
1/2 peket daging cincang Ramly
sedikit udang kering
sedikit halia
3 ulas bawang putih
8 ulas bawang merah (hiris, gaul dengan sedikit garam dan goreng, buat bawang goreng)
1 sudu besar rempah sup serbuk Adabi
sedikit daun bawang dan daun sup
sedikit minyak bijan (jika suka)
garam ikut rasa



Cara:
1. Basuh beras, masukkan air dan masak dengan hingga jadi betul-betul kembang. Gunakan periuk besar.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih dan halia tumbuk.
3. Dah wangi masukkan udang kering dan daging cincang. Masukkan rempah sup serbuk. Masukkan semua dalam periuk besar tadi.
4. Masak sebentar lagi.
5. Masukkan garam dan minyak bijan.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.
7. Hidangkan dengan kicap cair.

Selamat mencuba !

No comments: