Tuesday, September 07, 2004

Kek Mentega




1 buku butter
1 gelas gula castor
6 biji telur A
2 gelas self raising flour, diayak 2 kali
3 sudu besar fresh milk
sedikit esen vanilla

Cara:
1. Pukul butter dan gula hingga kembang
2. Masukkan telur sebiji, sebiji sambil pukul
3. Bila adunan sudah cukup kembang, masukkan tepung
4. Masukkan fresh milk dan vanilla
5. Masukkan dalam acuan dan bakar selama 1 jam, 180c

*** Ini adalah resepi yang Mak ajar, saya mula membuatnya sewaktu umur 12 tahun. Boleh juga divariasikan jadi Kek Ceri (letak ceri), Kek Buah (letak buah-buahan kering), Kek Marble (bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan letak warna coklat dan merah. Satu bahagian biarkan tanpa letak apa-apa warna. Letak satu senduk adunan, diselangseli dengan berbagai warna)