Thursday, February 23, 2006

Ayam Madu style Kem

** Nama sahaja madu, tapi kita orang tak letak madu, payah bakar. Senang hangus :)

1 ekor ayam (potong 12, kalau besar, leceh nak bakar - lambat)
5 biji bawang putih
3 biji bawang merah
sedikit halia
1/2 cawan kicap Hablal Kipas Udang Manis
2 biji limau kasturi
beberapa titik worchestershire sauce (lea and perrin). tak de pun tak pe.
1 sudu besar gula tebu ( ni ganti madu nih, hehe)
sedikit garam

Cara :
1. Bersihkan ayam dan toskan, biar kering
2. Dalam blender. Masukkan bawang putih, bawang merah, halia, kicap, gula merah dan kicap.
3. Gaulkan bahan yang diblend dengan ayam. Gaulkan sekali garam dan worchestershire sauce.
4. Perap sekurang-kurangnya 3 jam.
5. Bakar atas api arang atau masukkan dalam oven atau goreng.
6. Ayam ni akan jadi merah-merah. Sedap !

2 comments:

Anonymous said...

best regards, nice info Manual vw

Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » » »