Friday, November 10, 2006

Dadih

Bahan :

1 packet agar-agar biasa (strips)
5.5 liter air paip
1 peket coffeemate (450 gm, kots ?)
1 kg gula pasir
1 tin susu cair (evaporated milk)
perasa ikut suka (keladi, jagung, koko, strawberry ..)



1. Masak agar-agar dengan air hingga agar-agar hancur.

2. Masukkan gula dan masak hingga mendidih.

3. Masukkan coffeemate

4. Masukkan susu cair dan biarkan mendidih sekejap. Kemudian, bahagi-bahagikan kepada beberapa bahagian mengikut berapa perasa yang anda nak guna. Setiap bahagian, masukkan perasa dan tuang dalam container kecil (macam dadih jual pasar malam tuh pakai tuh).


Perisa strawberry


Perisa original dan jagung.

5. Buat sampai habis. Sejukkan sebelum ditutup covernya. Dah sejuk betul, baru tutup, kalau tidak, nanti senang basi.


6. Masukkan dalam fridge dan boleh makan bila sudah sejuk.

4 comments:

aida said...

auntie,

smlm try buat dadih guna the above recipe tapi kenape jadi termanis lak ek....

haritu mkn auntie punya sedap jek...

Mumtazah : : - Kita Jauh Tapi Dekat - : : said...

Salam. Terima kasih atas resepi tu.

Anonymous said...

coffee-mate 2 untk ape ye...?

Anonymous said...

erm...i rs kena kurangkan gula coz mmg lebih manis sgt tu...kalo guna 1/2 kg gula pun stil manis lagi tu