Saturday, June 21, 2008

SNOW ALMOND

Bahan A/
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
1/2 bj kuning telur

Bahan B/
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan

Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih.

+++++++++

TART GULUNG MAGNOLIA

Bahan:
500 gram mentega
100 gram gula aising
3 biji telur (3 putih dan 2 kuning)
70 gram susu tepung
750 gram tepung gandum (biasenye ikut lembut supaya mudah ditekan)
1 sudu teh esen vanila

Untuk Inti Jem
2 biji nenas
400 gm gula pasir (ikut manis)
½ cawan oren sunquick

Cara untuk Inti Jem
Parut nenas dan masak semua sehingga ia kering.

Cara-caranya
1. Satukan mentega dan gula aising, kacau sekejap. Tak yah nak buat creamy method cam kek tu.
2. Masukkan telur, kacau sebati dan masukkan esen vanilla.
3. Kemudian masukkan tepung susu dan tepung gandum. Uli perlahan-perlahan kalau rasa adunan melekit di jari, tambah tepung sikit demi sedikit. Semasa masukkan tepung jangan masukkan semua sekali, masuk sikit demi sedikit supaya adunan tidak terkeras. Sepatutnya adunan tu agak lembut (tak lembik) supaya senang dipicit keluar dari acuan tart gulung.
4. Letak inti dan gulung. Bakar sampai masak dan kekuningan. Tart ini memang gebu dan sedap.

NOTA: Kalau nak kulit tat kekuningan sikit, letak pewarna kuning sebelum masukkan tepung kedalam adunan. Dan kalau rajin sapu kuning telur diatas biskut sebelum dibakar.

++++++++

Tart Nenas Minyak Sapi

Bahan-bahan untuk Inti
2 biji nenas
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan gula merah
Sedikit pewarna kuning.
Tart Nenas Minyak Sapi
Pastri
2 cawan mentega
1/2 cawan minyak sapi
2 sudu makan gula
2 biji kuning telur
Sedikit pewarna kuning telur
600 gm tepung gandum (mengikut kelembutan)

Cara
Inti
1. Nenas diparut dan ditos selama 1 jam
2. Setelah ditos, masak di dalam periuk dengan api sederhana.
3. Dikacau sekali sekala hingga kering. (lebih kurang 1/2 jam)

Pastri.
1. Kacau mentega, minyak sapi, gula, kuning telur, pewarna kuning hingga kembang (lbh. kurang 5 minit)
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh.
3. Rehatkan doh selama 10-20 minit.
4. Tekan adunan di dalam acuan semperit sepanjang lebih kurang 3 inci dan aturkan intinya ditepi dan gulung.
5. Bakar di dalam oven dengan kepanasan 180F selama lebih kurang 15-20 minit.

No comments: