Wednesday, October 15, 2008

Pilihan Terbaik Resepi Biskut Raya 2008


Nota :

Resepi di bawah ini adalah resepi terbaik yg pernah saya cuba. Next year, takyah susah-susah nak test, guna jer resepi ni. Snow Almond saya guna white choc. Next year nak try Colatta. Leh try letak flavor strawberry/orange lak instead of coffee.

London Almond pulak mmg best sangat. Biskutnya masih crispy walaupun selepas letak coating choc. Masih guna white choc, sebab white choc tu banyak. Pastu saya letak thousand-thousand. Warna-warni gitu !

Paling best tentulah :

NEIMAN-MARCUS COOKIES

Bahan:
2 cawan mentega
4 cawan tepung gandum
2 sudu teh baking soda
2 cawan gula
5 cawan oats, dikisar
24 oz chocolate chips
2 cawan gula perang
1 sudu teh garam
18 oz coklat bar, diparut
4 biji telur
2 sudu teh baking powder
2 sudu teh esen vanilla
3 cawan kekacang, dicincang
(kekacang ikut pilihan anda, walnuts, hazelnuts, badam dll)

Cara
1. Oats dikisar sehingga menjadi halus.
2. Pukul mentega bersama gula dan gula perang. Masukkan telur dan esen vanilla.
3. Masukkan tepung, oats, garam, baking powder dan baking soda dan gaul adunan sehingga ia sebati.
4. Masukkan pula chocolate chip, parutan coklat dan kekecang. Gaul sehingga adunan sebati.
5. Bulatkan adunan dan atur diatas loyang pembakar 2 inci diantara adunan biskut.
6. Bakar selama 10 minit pada suhu 190’C.

dapat banyak - 6 botol :) Tapi seminggu Raya dah habis, sebab semua orang suka. Nota : Oat, pakai oat kasar, baru sedap.

+++++++

SNOW ALMOND

Bahan A/
110 gm mentega
1/2 sdb shortening
50 gm gula kastor
1/2 sdk esen kopi
1/2 bj kuning telur

Bahan B/
110 gm tepung gandum
25 gm nestum [kisar]
1 sdb coffeemate
35 gm tepung ubi
20 gm serbuk badam

Bahan Hiasan/
serbuk roti putih [breadcrumb]
coklat masakan

Cara-cara:-
1. Pukul mentega, gula kastor dan shortening sehingga sebati. Masukkan esen kopi dan kuning telur. Gaulkan rata.
2. Satukan kesemua bahan B dan masukkan ke dalam adunan A tetapi sedikit demi sedikit dan ratakan.
3. Uli dan canai doh. Kemudian terapkan.
4. Bakar pada suhu 175'C selama 20 minit.
5. Setelah sejuk, celupkan ke dalam coklat masakan. Selepas itu, golekkan pula ke dalam serbuk roti putih.

Resepi ni sangat senang buat. Gelek-gelek, pastu gunting-gunting. Biarkan dia kecil-kecil sebab nanti nak dicoat dengan choc dan serbuk roti, jadi besar. Untuk cairkan choc, takyah guna double boiler segala. Saya masukkan dalam Microwave dalam 30 secs. Nampak macam tak cair, tp keluarkan juga dan kacau, nanti dia jadi cair. Boleh guna. Cuma jangan cairkan sekali banyak, buat sikit-sikit.

+++++++++

LONDON ALMOND MAGNOLIA

250gm butter
150gm gula aising
450gm tpg gandum
1 biji kuning telur
2 sdt emplex
badam berkulit (bakar)
badam cincang (bakar)
2 cawan cornflakes, kisar halus

topping:-
coklat masakan
spry

cara:-
mix butter ngan gula kasi sebati..
masuk kan telur..kacau2 jap
campur tepung ngan emplex..uli jap..
ambil tepung sket..masukkan badam berkulit ..wat kasik lonjong2..
pastu bakar 180'C..dlm 10 min atau sampai masak ler..
sejukkan..pastu tarok topping..n tabur badam cincang

resepi neh simple tapi mmg sedap bcoz biskut tu tak lemau..
sesetengah almond london neh dier lemau bile tarok choc..
lagi satu tujuan boh emplex tu utk elak biskut masuk angin masak kita dok tarok choc tu..pastu nk keraskan choc..biskut terbiar lamer kat luar ..kan..so kalu boh emplex neh tak de le biskut jadik lemau

*tepung tu pon taruk sket2..jgn tuang sume skali..sambil tu uli ler..kalu rase dh cukup lembut tak yah boh abes..adunan neh tak leh keras sgt..nnt mase nk boh badam tu ..dier cam tak leh nk kepal2 jadik lonjong tuh..

++++++++

BISKUT ARAB

Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
250 gm minyak sapi
250 gm gula kastor

Cara-cara:
1. Tepung gandum di goreng dahulu. Sejukkan kemudian diayak.
2. Campurkan tepung gandum dengan minyak sapi dan gula kastor.
3. Gaul rata hingga boleh diuli.
4. Bulat-bulatkan dan masukkan dalam paper cup.
5. Bakar selama lebih kurang 10-15 min.

12 comments:

Anonymous said...

I nak tau. macam mana nak buat Hot Chocolate Sauce?

Thx.

Can email me di nmohdnassir@yahoo.com.sg

TryMasak said...

jom kongsi resepi & tgk video masak-masak di http://www.trymasak.my. macam ni senang je nk masak!

Anonymous said...

Ya, mungkin kerana itu

Anonymous said...

EMPLEX TU CAMNER BENTUKNYA...

Anonymous said...

emplex tu serbuk je..

hurin said...

salam, jemput masuk contest resepi kuih raya di blog saya ye

Anonymous said...

salam,saya iza.. minta izin nak ambil resepi2 yang ada dalam blog nie ya..tq

minah leter said...

assalmu alaikum..bestnye resepi ni..terimah kasih sbb kongsi..semuanye sy suke..bolehlah buat nanti..

norsyaida said...

Assalamualaikum...trimaksi...bb kongsi resepi nie,nym2 sya nak cuba buatkn anak2 sya nnti hrap dorg suka....

Hairul Hissam said...

wah sedapnya resepi nie... boleh cuba nie.. tq ya..

hunny said...

utk london almond magnolia tu bila nak masukkan cornflake kisar? tq

Anonymous said...

I sеriously love your sіte.. Verу nice colors
& thеmе. Did you сreate thіs amazing ѕite yourself?
Pleaѕe гeply back aѕ I'm trying to create my very own website and want to know where you got this from or just what the theme is called. Appreciate it!

Look into my weblog: Thoi Trang Nu