Thursday, April 22, 2010

Lempeng Bawang


Ni favoutire keluarga ni, lempeng bawang. Makan dengan leftover asam pedas dan sambal tumis ikan bilis. Yums !

Bahan :
1/2 packet (500 gm) tepung gandum
5 biji telur
2 biji bawang besar, buang kulit dan potong rings yang nipis (atau potonglah ikut suka kamu)
3 sudu besar susu pekat manis, bancuh dengan sedikit air panas
air secukupnya
sedikit minyak

Cara :
1. Masukkan tepung dalam mangkuk besar, buat lubang, masukkan telur, sedikit air dan bancuhan susu manis.
2. Gunakan whisk dan kacau rata, kalau guna whisk, senang takkan berketul tepung tu. Tambah air jika perlu. Kacau rata hingga tepung tak berketul. Batternya mesti sedikit cair dari bancuhan jemput bilis.
3. Masukkan bawang dan kacau lagi.
4. Panaskan minyak dalam kuali non-stick, kalau nak senang.
5. Masukkan batter dan goreng hingga masak. Untuk non-stick pan size macam dalam gambar ni, saya guna 2 senduk batter.

3 comments:

izahdaut said...

salam..
mmm siapa ye pemilik umah ni..but it was nice n lubuk ilmu dunia maasakan..saya follow ye..nanti kalau rajin meh la datang umah saya pula..saya jenjalan tengok resepi kat sini yee..lempeng best!!

Deliah's Deli said...

salam kenal...sy link ye...terpikat ngan lempeng bawang tu-ingatkn sy zaman2 kanak :)

Mcburn's Kitchen said...

salam..
banyaknya resipi, saya baru mula nak recall, 'no frill cooking' yg mak buat dulu.
Simple tapi taste tak boleh kompromi.