Tuesday, May 10, 2005

Kuah Kicap Cili Padi

Image hosted by TinyPic.com



Bahan :
1 cawan cili padi
6 biji bawang putih, buang kulit
6 biji bawang merah, buang kulit dan hiris
2 cawan kicap manis kipas udang
1/2 cawan air masak
6 biji limau kasturi (limau sambal belacan tuh)
sedikit minyak

Cara :
1. Panaskan minyak
2. Goreng bawang merah hingga garing. Angkat
3. Masukkan pula bawang putih dan goreng hingga masak. Angkat
4. Masukkan cili padi dan goreng sebentar sahaja
5. Masukkan semua bahan kecuali limau dalam blender dan blend
6. Perahkan limau.

*** Kalau anda jenis yang suka pedas, bolehlah tambah lagi jumlah cili padi. Kuah kicap ni, makanan istimewa orang Johor.

Makan bersama mee goreng, meehoon goreng, goreng pisang, goreng tempe, goreng keledek, mee siput dll.