Bahan :
1 cawan cili padi
6 biji bawang putih, buang kulit
6 biji bawang merah, buang kulit dan hiris
2 cawan kicap manis kipas udang
1/2 cawan air masak
6 biji limau kasturi (limau sambal belacan tuh)
sedikit minyak
Cara :
1. Panaskan minyak
2. Goreng bawang merah hingga garing. Angkat
3. Masukkan pula bawang putih dan goreng hingga masak. Angkat
4. Masukkan cili padi dan goreng sebentar sahaja
5. Masukkan semua bahan kecuali limau dalam blender dan blend
6. Perahkan limau.
*** Kalau anda jenis yang suka pedas, bolehlah tambah lagi jumlah cili padi. Kuah kicap ni, makanan istimewa orang Johor.
Makan bersama mee goreng, meehoon goreng, goreng pisang, goreng tempe, goreng keledek, mee siput dll.
2 comments:
That's a great story. Waiting for more. dora the explorer and backpack Flat panel monitor shelf irritable bowel syndrome treatment protonix http://www.pontiacgtowallpaper.info/answering-machine-with-6-mailboxes.html Backpacks from hawaii lawrence eyewear Wholesale home decor websites wheel chair transportation global holiday multi trip insurance Accounting firm sale Backpacks sold at fred meyer Jenna jameson silvia saint
SY PENAH MAKAN MASA BELAJO DULU..NGAN KELEDEK GORENG, MMG KOMPEM SEDAP..LEH AMIK RESEPI NIH..
I/M CILI CRAZY
Post a Comment