Thursday, September 02, 2004

Samosa Ayam

Bahan isinya
2 keping dada ayam, tarik isinya dan cincang
1 peket kecil sayur campur
1 pokok daun bawang, cincang
1 biji bawang besar, potong kiub
3 biji bawang putih, cincang
1 sudu besar rempah kari
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menumis
minyak untuk 'deep fry' samosa

Bahan kulitnya
1 peket kulit popia size besar
1 biji telur, pukul sedikit

Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan bawang putih. Kacau sampai isi ayam masak. Masukkan rempah kari dan kacau sebentar.
2. Bila rempah telah wangi, masukkan semua bahan lain.
3. Adjust rasa dan tutup api
4. Masukkan inti yang siap ni dalam tapis aluminium untuk keluarkan minyak.
5. Ambil kulit popia dan potong kepada tiga bahagian memanjang.
6. Sudukan satu sudu inti dan lipat segitiga hingga sampai hujung kulit popia.
7. Lekatkan hujungnya dengan telur yang dipukul.
8. Buat sampai habis
9. Goreng dalam minyak yang banyak. Masukkan sekejap sahaja. Jangan tunggu hingga kuning. Kulit popia nipis, ianya senang masak.