Thursday, July 21, 2005

Ikan Bakar cara Portugis

Resepi ini saya belajar dari kawan-kawan Serani saya. Lupa siapa - Jennifer atau Gertrude kots ?

Bahan :

1 ekor ikan siakap
3 sudu besar cili blend
2 biji buah keras
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
Publish Post

1 batang serai
sedikit lengkuas
3 helai daun limau purut, hiris halus-halus
3 sudu minyak bawang putih
1 sudu penuh garam halus
1 sudu penuh gula
aluminium foil

Cara:

1. Buat minyak bawang putih. Ambil 6 biji bawang putih dan basuh. Jangan buang kulit. Tumbuk. Panaskan 1/2 cawan minyak. Tumiskan bawang putih sehingga garing. Sejukkan.
2. Bersihkan ikan dan kelar-kelar ikan itu.
3. Blend bawang putih, bawang merah, buah keras, serai, lengkuas dan cili blend.
4. Gaulkan bahan blend dengan garam dan gula. (Bahan A)
5. Letak ikan atas foil dan sapukan bahan Bahan A Sapu rata.
6. Tuangkan minyak bawang putih dan tabur daun limau purut.
7. Lipatkan foil.
8. Boleh bakar dalam oven, atas api cara BBQ atau atas kuali capati (kuali leper).

Selamat Mencuba !!!

Sunday, July 10, 2005

MEE REBUS BUKIT SERAMPANG & SAMOSA

MEE REBUS BUKIT SERAMPANG

Image hosted by TinyPic.com


Bahan:
3 kilo mee
1 kilo taugeh
cili hijau
daun bawang, daun sup
bawang goreng
limau kasturi
telur rebus
tahu goreng

Cara:
1. Celur mee. Celur taugeh
2. Bersihkan dan potong semua daun-daun dan cili
3. Potong tahu dan telur rebus


Kuah:
100 gram halia
300 gram lengkuas
20 batang serai
100 gram bawang putih
100 gram bawang merah
300 gram udang kering
500 gram udang, buang kulit, rebus kulit & kepalanya, blend ambil air
Sotong lembek (warna coklat) 1 ekor
Fishball / fishcake ikut suka
1 kg keledek, rebus dan blend hancur
500 gram kentang, potong kiub
2 sudu tepung jagung utk pekatkan kuah
250 gram serbuk kari daging
Minyak untuk menumis
Garam dan gula ikut rasa
Satu periuk air rebusan tulang ayam

Cara:
1. Blend halia, lengkuas, serai, bawang merah dan bawang putih.(A)
2. Basuh udang kering, tos dan goreng tanpa minyak. Blend.
3. Panaskan minyak. Tumiskan bahan yg telah diblend (A)
4. Bila telah wangi, masukkan serbuk kari. Kacau sebentar
5. Masukkan air dan air rebusan kepala dan kulit udang
6. Masukkan keledek hancur, serbuk udang kering, udang, sotong, fiahball, fishcake dan kentang kiub.
7. Masakkan hingga pekat.
8. Masukkan garam dan gula. Sesuaikan rasa. Masukkan tepung jagung.
9. Biarkan sebentar dan tutup api.

Cara menghidang:
1. Letakkan taugeh bawah sekali. Letakkan mee. Curah kuah dan hiaskan dengan daun bawang, daun sup, cili hijau, bawang goreng, telur rebus, tahu dan limau kasturi.

++++++++++++++

SAMOSA AYAM

Bahan isinya
2 keping dada ayam, tarik isinya dan cincang
1 peket kecil sayur campur
1 pokok daun bawang, cincang
1 biji bawang besar, potong kiub
3 biji bawang putih, cincang
1 sudu besar rempah kari
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menumis
minyak untuk 'deep fry' samosa

Bahan kulitnya
1 peket kulit popia size besar
1 biji telur, pukul sedikit

Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan isi ayam dan bawang putih. Kacau sampai isi ayam masak. Masukkan rempah kari dan kacau sebentar.
2. Bila rempah telah wangi, masukkan semua bahan lain.
3. Adjust rasa dan tutup api
4. Masukkan inti yang siap ni dalam tapis aluminium untuk keluarkan minyak.
5. Ambil kulit popia dan potong kepada tiga bahagian memanjang.
6. Sudukan satu sudu inti dan lipat segitiga hingga sampai hujung kulit popia.
7. Lekatkan hujungnya dengan telur yang dipukul.
8. Buat sampai habis
9. Goreng dalam minyak yang banyak. Masukkan sekejap sahaja. Jangan tunggu hingga kuning. Kulit popia nipis, ianya senang masak.

BERGEDIL

500 gm kentang, kupas kulit, hiris dan goreng
1 cawan daging/isi ayam kisar
6 biji bawang putih, cincang halus
2 biji bawang besar, potong dadu
1 pokok daun bawang, hiris
1 pokok daun sup, hiris
1/4 batang carrot, potong kiub, kecil-kecil
1 merah telur
2 biji telur
Minyak untuk mengoreng

Cara:
1. Goreng daging/ isi ayam dengan bawang putih hingga masak. Keluarkan dari kuali.
2. Tumbuk kentang yang telah digoreng hingga lumat
3. Dalam mangkuk besar, masukkan semua bahan kecuali 2 biji telur
4. Uli bahan diatas.
5. Bentukkan bulat atau bujur. Leperkan sedikit
6. Panaskan minyak
7. Celupkan bergedil dalam telur yang telah dipukul dan goreng tenggelam.
8. Angkat bila telah kuning.
9. Hidangkan dengan sos cili

Friday, July 08, 2005

Tin's Easy-Peasy Pudding

Semasa cuti Raya Cina lepas, TokRimau dan keluarga datang ke Kem. Tin ( Tok's wife) buat pudding ni untuk semua di Kem. Tersangatlah senangnya !

Bahan :
2 packet puding mangga (yg comel-comel)
1 tin susu cair Ideal
1 tin fruit cocktail
1 tin peaches

Cara :
1. Buka semua pudding dan masukkan dalam bekas.
2. Buka susu, fruit cocktail dan peaches, masukkan dalam bekas pudding tadi.
3. Sejukkan semuanya dalam fridge.

Hari tu, kami berBBQ dan makan pudding ni sebagai dessert. Kucai makan paling banyak !


Wednesday, July 06, 2005

Pizza Senang

Petang semalam, we made pizza for dinner. Here's the recipe :) We = me and kids. Hubby tak akan masuk dapur untuk masak. Pantang dia bab masak-memasak nih.

Bahan:
2 pcs pizza base (beli yg frozen, malas nak menguli)
1 botol kecil Leggo's Tomato Puree
1/2 pkt cheese (shredded cheese, lupa nama but sold in a green plastic packet)
3 pcs dada ayam, potong kecil-kecil
1/2 pkt chicken sausages
1/2 cup nenas masak (cut to small cubes)
1/2 capsicum merah
1/2 capsicum hijau
1 biji bawang besar (yg warna putih), potong-potong
1 biji bawang besar (yg warna putih), hiris
sedikit oregano
sedikit basil
garam secukup rasa
olive oil utk menumis (minyak biasa pun boleh)

Cara:
1. Panaskan sedikit olive oil. Masukkan bawang besar. Kacau sebentar dan masukkan ayam. Masak hingga ayam empuk. Masukkan chicken sausage dan goreng hingga masak. Masukkan garam dan rasa. Tutup api.
2. Sapukan tomato puree atas pizza base. Sapu rata ye. Sapuan yang tebal.
3. Taburkan cheese. Taburkan oregano dan basil
4. Letakkan ayam dan sausage yang dah masak tu.
5. Tabur lagi cheese.
6. Taburkan nenas, capsicum dan bawang.
7. Tabur lagi cheese, oregano dan basil
8. Bakar dalam oven selama lebih kurang 7 minit.
9. Selamat mencuba.

Anda boleh letak toppings sesuka hati. Tiada undang-undang pizza. Tiada pizza police yang akan tangkap jika salah buat pizza ye ! Pizza recipes here and here

Di rumah saya, saya cuma masakkan ayam dan sausage tu sahaja, yang lain dibuat oleh anak teruna saya, Ridzwan (16) dan Hafidz (14). Nadzrin (9) dan Syahirah (6) pun tolong juga.

Babah, makan sahaja. Dan komen.

Tuesday, July 05, 2005

Ayam Goreng Berempah dan Sambal Belacan

2 ekor ayam (potong 8)
6 biji bawang putih
6 biji bawang merah
2 sudu teh garam halus
2 sudu besar rempah kari
1 sudu besar serbuk cili (kalau tak suka pedas, takyah bubuh)
4 sudu besar tepung gandum
beberapa helai daun pandan
minyak untuk mengoreng (deep fry)

Cara:
1. Tumbuk bawang putih dan bawang merah
2. Gaulkan kedua bawang dan garam kepada ayam. Gaul rata.
3. Masukkan rempah dan serbuk cili kepada ayam. Gaul lagi.
4. Masukkan tepung dan gaul lagi.
5. Perap selama 2 jam atau lebih (simpan dalam fridge)
6. Panaskan minyak, dan masukkan daun pandan
7. Bila minyak panas, masukkan ayam dan goreng.

Sedap dimakan bersama nasi lemak !

My Special Sambal Belacan (khas untuk IwanHensem yang tolong buat hari tu )

8 biji Cili Merah ( my Mak said kalau takmo sambal belacan pedas, jumlah cili kena nombor genap)
1 ketul Belacan bakar
1 biji tomato
1 bawang besar, hiris kasar-kasar
1 bawang putih
4 biji limau kasturi
garam dan gula sesedap rasa

Cara :
1. Tumbuk cili dan belacan
2. Masukkan bawang besar dan putih, tumbuk
3. Masukkan tomato, tumbuk lagi
4. Masukkan garam dan gula, gaul sedikit
5. Perahkan limau kasturi.

*** hari tuh, tak tumbuk, kan Iwan ? Blend sajer sebab malas ! Kami hidangkan sambal belacan dengan sayur kobis panjang masak tumis air letak soohoon dan fuchuk dan ikan goreng.